Grobo

Odla mat för ett år

Mätt på en plätt

Mätt på en plätt är ett odlingskoncept och en experimentodling - på 200 kvadratmeter mark odlas grönsaker, rotfrukter och baljväxter som ska täcka en persons årsbehov av mat. Allt som skördas vägs och dokumenteras. Tidsåtgången för odlandet likaså - det ska vara hållbart att odla sin egen mat, på alla sätt. 


Tänk dig att gå ner i arbetstid på ditt vanliga jobb och odla din mat på den tiden. Från heltid till 75% ger dig tio timmar i trädgården per vecka och därtill en massa mat, motion, kanske umgänge om du odlar tillsammans med någon. Dessutom slipper du stå i matbutiken på sena eftermiddagen och fundera över vad som ska ätas till middag - med det låga blodsockret och tröttheten som följeslagare -  och sannolikheten för något snabbt, lättlagat eller färdiglagat är stor... Den ekonomiska beräkningen får var och en göra själv, jag väcker bara tanken - och ser till att inte lägga mer än tio timmar i veckan, som mest, på Mätt på en plätt.


Säg att vi stoppar någonting i munnen vid fem tillfällen varje dag. Minst. Om det vi äter har färdats med fossilt bränsle, processats, förpackats och färdats igen (och igen), så använder vi en massa resurser. Faktiskt är det så att om vi delade upp all jordbruksmark i världen så skulle varje person få 2000 kvadratmeter till sitt förfogande. Genomsnittssvensken använder det dubbla för sin matkonsumtion och många långt mer än så. Det är förstås inte hållbart. Om vi istället odlar det vi kan odla lokalt, småskaligt och naturenligt så är vi med och skapar en helt annan fördelning av våra gemensamma resurser. Snacka om egenmakt i personliga val - fem gånger om dagen! Vi synliggör dessutom kopplingen till matjorden som själva förutsättningen för vår försörjning.  Strukturella förändringar behövs med den enskilde kan göra skillnad. Varje gång vi väljer moroten rätt ur grönsakslandet istället för chokladbiten från butiken till mellanmål har vi gjort skillnad (även om det är långt ifrån alltid vi lyckas...). Och den skillnaden är till för jorden, mångfalden, framtiden - och för att trygga vår egen matförsörjning.


Odlandet är förstås inte bara till för att få skördekvantiteter - det är för lust, glädje och (livs-)kvalitet. Därför är det som växer på Plätten 2020 sådant jag har lust att odla och äta. Jag kommer att skörda och förädla allt - och njuta av det tillsammans med min familj och mina vänner!


Odlingen finns i Rottneros Park 2020. Välkommen dit under besökssäsongen för att följa växandet. Det går förstås jättebra att boka visning. Kontakta mig på annelie@grobo.se eller via telefon 070-88 12 557. 

Följ också Mätt på en plätt via facebook och instagram. Där ska jag försöka synliggöra odlandet, skörden och tillvaratagandet av grödorna. Kanske också resonera om utmaningar som träffas på längs vägen. Under senhöst och vinter planeras en kurs där den som vill kan lära sig att odla sin egen Mätt på en plätt - självklart utifrån var och ens behov och förutsättningar. Mer info kommer. 


Växtval

På Mätt på en plätt odlas potatis, rotsaker, lök, kålväxter, baljväxter, tomater, gurkväxter, majs, ettåriga och fleråriga bladgrönsaker och kryddörter. Växt- och sortvalen är gjorda med sikte på hög avkastning per ytenhet, näringsrikedom, lång eller utspridd skördeperiod, lagringsduglighet. Robusta grödor som är lätta att odla och ta tillvara.  


Växtlista

Potatis:

Orla (tidig)

Sarpo Mira (sen)


Rotsaker:

Sommarmorötter: 'Fynn-Nantaise', 'Yellowstone', 'Deep Purple', 'Berlicum 2'

Höstmorötter: 'Rothild', 'St Valéry', 'Autumn King'

Rödbeta 'Cylindra'

Gulbeta 'Boldor'

Polkabeta 'Chioggia'

Palsternacka 'White Gem'

Kålrot 'Krasnoselskaja'

Rotselleri 'Mars'


Lök:

Gul lök 'Sturon'

Röd lök 'Red Baron'

Purjolök 'Lancia', 'Blue Green Winter'


Bönor

Vaxbönor: 'Fructidor', 'Rocquencourt'

Brytbönor och haricot verts: 'Marona', 'Provider', 'Nautica'

Störbrytbönor: 'Blauhilde'. 'Carminat' (purpur), 'Borlotto Lingua di Fuoco' (den sistnämnda passar även för spritning)

Störskärbönor: 'Limka', 'Goldmarie'


Ärtor

Socker- och brytärtor: 'Norli', 'Sugar Ann', 'Bamby', 'Half Pint', 'Oregon Sugar Pod', 'Carouby de Mausanne'

Gråärtor: 'Gotländsk blåärt', 'Solberga', 'Väse'


Kålväxter

Vitkål 'Brunswick', 'Golden Acre'

Blomkål 'Snowball'

Broccoli 'Waltham', 'Ramoso Calabrese'

Spetskål 'Kalibos'

Kålrabbi 'Wiener blå', 'Noriko'

Grönkål 'White Russian', 'Red Russian', 'Baltisk röd'

Pak choi


Gurka

'Northern Pickling', 'White Wonder', 'Marketmore'


Squash

Sommarsquash: 'Dark Fog', 'Striato d'Italia', 'Gold Rush'

Vintersquash: 'Uchiki Kuri'


Majs

Popcornmajs 'Glass Gem'


Tomater

'Quadro', 'Irishka', 'Koralik'. Alla utvalda p g a sin goda bladmögelresistens.


Bladgrönsaker och örter

Bladamarant 'Calaloo Red'

Sallat: 'Little Gem', 'Antares', 'Relay', 'Blushed butter cos', 

Bladkoriander

Bladpersilja

Krusbladig persilja

Nyzeeländsk spenat

Mangold: 'Erbette', 'Feurio'

Dill

Grönkål 'White Russian', 'Red Russian'

Bladselleri


Perenna grönsaker och örter

Svartrot 'Hoffman's Schwartze Pfaal'  (odlar jag som bladgrönsak, dock ej som rotgrönsak)

Rankspenat

Gode Henriks målla (lungrot)

Timjan 'French Summer'

Basilikamynta

Gräslök

Altailök

Snöbollslök

Löparfetblad

Trädgårdsmålla 'Red Orach' får räknas hit p g a sin fantastiska förmåga att fröså sig.

Vinterportlak


...den här listan på perenna grönsaker och örter kommer att göras längre under säsongen - det är så oerhört intressant med grödor som återkommer och kan skördas tidigt på våren när längtan efter färskt grönt är som störst. De fleråriga växterna är oftast inte lika resurskrävande som de ettåriga, vare sig när det gäller vatten, näring eller tidsåtgång för odlaren. 


Grobo

Gammelvägen 14

686 98 Gräsmark


Den här hemsidan använder cookies. Genom att klicka på "Acceptera" godkänner du vår användning av cookies.

Acceptera