Mätt på en plätt - ja,
på hundra kvadrat
Om vi delar upp all jordbruksmark i världen så har varje person två tusen kvadratmeter till sitt förfogande. Genomsnittssvensken använder det dubbla för sin matkonsumtion. Det är förstås varken hållbart eller rättvist. Om vi istället odlar det vi kan odla lokalt, småskaligt och naturenligt så är vi med och skapar en helt annan fördelning av våra gemensamma resurser. Vi synliggör kopplingen till matjorden som själva förutsättningen för vår försörjning. Varje gång vi väljer moroten rätt ur grönsakslandet har vi gjort skillnad. Den skillnaden är till för jorden, mångfalden, framtiden - och för att trygga vår egen matförsörjning.
Mätt på en plätt är ett pedagogiskt odlingskoncept som startade med en experimentodling. Under två säsonger, 2018 och 2022, odlades på tvåhundra kvadratmeter mark i Rottneros Park i Sunne grönsaker, rotfrukter och baljväxter med förhoppningen att det skulle täcka en persons årsbehov. Allt som skördades vägdes och dokumenterades. Tidsåtgången för odlandet likaså - det ska förstås vara hållbart att odla sin egen mat, på alla sätt.
Resultat 2020
En friskvårdstimme om dagen ger mat som räcker till en liten familj ett helt år - det låter nästan för bra för att vara sant. 6,5 timmar i veckan tog trädgårdsarbetet med Mätt på en plätt säsongen 2020. Och det handlar bara om de tjugo mest intensiva odlingsveckorna från april till september, resten av året tar odlandet betydligt mindre tid än så.
200 kvadratmeter odling gav mat till två vuxna och ett litet barn. Vår familj åt nämligen så gott som inget annat grönt år 2020 än det som Mätt på en plätt producerade. Med andra ord: 100 kvadratmeter odlingsyta per person är vad vi behöver för produktion av grönsaker, rotfrukter och baljväxter.
Odling som livsstil
Odlandet är förstås inte bara till för att få goda råvaror - det är för lust, glädje, livskvalitet och känsla av sammanhang. Kanske blir det så viktigt att det blir en del av en försörjning, kanske blir det möjligt att göra ett down-skifte. För den som väljer att gå ner i arbetstid för att odla sin mat skulle det enligt resultaten från Mätt på en plätt bara behövas en halvtimme per dag -
för att få en massa mat, motion, kanske umgänge om du odlar tillsammans med någon. Dessutom slipper du stå i matbutiken på sena eftermiddagen och fundera över vad som ska ätas till middag, när sannolikheten för något snabbt, lättlagat, näringsfattigt (sannolikt kaloririkt) är som störst...
Kurser och föreläsningar
Med erfarenheter och odlingsmetoder från Mätt på en plätt hålls kurser och föreläsningar för den som vill odla sin egen mat på ett hållbart sätt.
Under 2022 och 2023 görs en serie föreläsningar och verkstäder på Wij Trädgårdar i Ockelbo, bland annat. Mer info i kalendariet.
På Mätt på en plätt 2020 odlas potatis, rotsaker, lök, kålväxter, baljväxter, tomater, gurkväxter, majs, ettåriga och fleråriga bladgrönsaker och kryddörter. Växt- och sortvalen är gjorda med sikte på hög avkastning per ytenhet, näringsrikedom, lång eller utspridd skördeperiod, lagringsduglighet. Robusta grödor som är lätta att odla och ta tillvara.
Växtlista
Potatis:
Orla (tidig)
Sarpo Mira (sen)
Båda sorterna ska ha god bladmögelresistens.
Rotsaker:
Sommarmorötter: 'Fynn-Nantaise', 'Yellowstone', 'Deep Purple', 'Berlicum 2'
Höstmorötter: 'Rothild', 'St Valéry', 'Autumn King'
Rödbeta 'Cylindra'
Gulbeta 'Boldor'
Polkabeta 'Chioggia'
Palsternacka 'White Gem'
Kålrot 'Krasnoselskaja'
Rotselleri 'Mars'
Lök:
Gul lök 'Sturon'
Röd lök 'Red Baron'
Purjolök 'Lancia', 'Blue Green Winter'
Bönor
Vaxbönor: 'Fructidor', 'Rocquencourt'
Brytbönor och haricot verts: 'Marona', 'Provider', 'Nautica'
Störbrytbönor: 'Blauhilde'. 'Carminat' (purpur), 'Borlotto Lingua di Fuoco' (den sistnämnda passar även för spritning)
Störskärbönor: 'Limka', 'Goldmarie'
Ärtor
Socker- och brytärtor: 'Norli', 'Sugar Ann', 'Bamby', 'Half Pint', 'Oregon Sugar Pod', 'Carouby de Mausanne'
Gråärtor: 'Gotländsk blåärt', 'Solberga', 'Väse'
Kålväxter
Vitkål 'Brunswick', 'Golden Acre'
Blomkål 'Snowball'
Broccoli 'Waltham', 'Ramoso Calabrese'
Spetskål 'Kalibos'
Kålrabbi 'Wiener blå', 'Noriko'
Grönkål 'White Russian', 'Red Russian', 'Baltisk röd'
Pak choi
Rättika 'China Rose', 'Black Spanish Round', Violet de Gournay'
Kålrot 'Krasnoselskaja'
Gurka
'Northern Pickling', 'White Wonder', 'Marketmore'
Squash
Sommarsquash: 'Dark Fog', 'Striato d'Italia', 'Gold Rush'
Vintersquash: 'Uchiki Kuri'
Majs
Popcornmajs 'Glass Gem'
Tomater
'Quadro', 'Irishka', 'Koralik'. Alla utvalda p g a sin goda bladmögelresistens.
Bladgrönsaker och örter
Bladamarant 'Calaloo Red'
Sallat: 'Little Gem', 'Antares', 'Relay', 'Blushed butter cos',
Bladkoriander
Bladpersilja
Krusbladig persilja
Nyzeeländsk spenat
Mangold: 'Erbette', 'Feurio'
Dill
Grönkål 'White Russian', 'Red Russian'
Bladselleri
Perenna grönsaker och örter
Svartrot 'Hoffman's Schwartze Pfaal' (odlar jag som bladgrönsak, dock ej som rotgrönsak)
Rankspenat
Gode Henriks målla (lungrot)
Timjan 'French Summer'
Basilikamynta
Grekisk oregano
Gräslök
Kajplök
Altailök
Snöbollslök
Löparfetblad
Trädgårdsmålla 'Red Orach' får räknas hit p g a sin fantastiska förmåga att fröså sig.
Vinterportlak
...den här listan på perenna grönsaker och örter kommer att göras längre under säsongen - det är så oerhört intressant med grödor som återkommer och kan skördas tidigt på våren när längtan efter färskt grönt är som störst. De fleråriga växterna är oftast inte lika resurskrävande som de ettåriga, vare sig när det gäller vatten, näring eller tidsåtgång för odlaren.